Wat is het doel van een vetzurenonderzoek?

  • Aan de hand van het meten van vetzuren in de melk kunnen wij met zekerheid aangeven of een koe ketose heeft of voorspellen dat het dier hier gevoelig voor is. Op deze manier kunt u zien hoe uw verse koeien opstarten, en u kunt hier zodoende handig op in spelen.

Wie kunnen er meedoen aan het vetzuren onderzoek?

  • Alle veehouders

Voor welke koeien is het bedoeld?

  • Alle verse koeien tot 80 dagen in lactatie

Hoe werkt een vetzurenonderzoek en wat zijn de kosten?

Er kan op twee manieren gebruik van gemaakt worden:

  • Tijdens de melkcontrole kunt u op het voorblad van het proefmelkformulier aangeven dat u de melk wilt laten onderzoeken op vetzuren. Alle dieren tot 2 maanden in lactatie worden gerapporteerd. Per onderzocht dier wordt er €1, – in rekening gebracht.
  • Ook is het mogelijk om om de twee weken een melk monster nemen van verse dieren buiten de melkcontrole om. Zo kunt u goed zien of uw dieren last hebben van slepende melkziekte en is het herstel beter te volgen. Kosten zijn €15,- voor het halen en brengen van het materiaal + €2,50 per te onderzoeken dier.

Zodra de melk onderzocht is ontvangt u direct de uitslag. Aan de hand van deze uitslag kunt zien welke dieren niet lekker opstarten. Zo kunt u als het nodig is snel handelen en gaan de dieren gezond verder met hun lactatie!

Wat betekenen de Blood NEFA waarden in de uitslag?

  • Blood NEFA waarden beneden 600 mEq / l; De koe is gezond en heeft geen extra controle nodig.
  • Blood NEFA waarden boven 600 mEq / l; De koe heeft een energietekort. Verhoog de energie-inname van het dier. Het advies is om via de normale melkcontrole (elke 4-6 weken) controle te doen van het herstel.
  • Blood NEFA waarden boven 800 mEq / l; De koe heeft slepende melkziekte en moet behandeld worden.

Advies: Om de twee weken individuele controle doen om het herstel te volgen.

Hieronder een voorbeeld voor extra uitleg van het onderzoek

Bij de afbeelding hiernaast is in de uitslag te zien dat er vrij veel dieren zijn die niet goed opstarten.
De dieren met het groene vakje, waarden onder de 600, starten goed op. De dieren met een oranje vakje, waarden tussen de 600 en 800, kwakkelen tijdens het opstarten. Het rode vakje hoort bij de dieren met waarden boven de 800 en deze dieren hebben echt last van slepende melkziekte.
Aan de hand van deze uitslag kunt u snel handelen en ervoor zorgen dat de dieren goed opstarten!

De afbeelding hiernaast toont een uitslag welke aangeeft dat alle verse dieren goed opstarten.